środa, 12 października 2011

Enchiladas verdes

Meksykańskie dania należą do naszych ulubionych.

Enchiladas verdes tortilla

Składniki (2 porcje):
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
6 tortilli pszennych
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
100 g kukurydzy
200 ml passaty pomidorowej
200 ml salsy verde z puszki
4 ząbki czosnku
przyprawy: kminek mielony, papryka słodka, oregano, papryka ostra, sól, pieprz
200 g zółtego sera
olej do smażenia
masło
ostry sos paprykowy
śmietana

Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek oraz passatę i dusimy aż sos odparuje. Przyprawiamy, dodajemy fasolę i kukurydzę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C. Nadziewamy tortille farszem i zwijamy w rulon. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy tortille. Polewamy salsą verde i posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser lekko się zrumieni. Podajemy z ostrym paprykowym sosem i śmietaną. 
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie meksykańskie naleśniki. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za komentarze. Pozdrawiamy A&G.

    OdpowiedzUsuń