(Przepis dla 4 osób)
1,5 l bulionu wołowego
4 liście kapusty pekińskiej
pół marchewki
garść kiełków fasoli mung
garść groszku cukrowego
100 g makaronu ryżowego
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 liść limonki kaffir
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka mielonej kurkumy, mielonego imbiru i kminu rzymskiego, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki pasty z chilli
1/4 posiekanego pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
olej arachidowy do smażenia
Warzywa oprócz kapusty podsmażamy na oleju arachidowym, dodajemy przyprawy i smażymy ok 3 min. Zalewamy bulionem, dodajemy kapustę i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 min. Dodajemy makaron. Zdejmujemy garnek z palnika i czekamy 5 min. Dodajemy mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i sok z cytryny. Smacznego!
Przepis jako tajskie danie dodajemy do akcji Kuchnie Świata... od Kuchni.
Przepis jako tajskie danie dodajemy do akcji Kuchnie Świata... od Kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz