niedziela, 6 listopada 2011

Pieczona szynka. Coleslaw

Pieczona szynka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis, który zawsze się sprawdza.

Pieczona szynka coleslaw
 
Składniki (4 porcje):
800 g szynki wieprzowej
marynata: olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, przyprawy: sól,  pieprz, bazylia, czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek 

coleslaw:
500 g białej kapusty
pół dużej marchewki
200 g jogurtu naturalnego 
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

Wykonanie:
Szynkę nacieramy marynatą i marynujemy 12 h. Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C. i pieczemy szynkę w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temp. 170 stop. C. 50 min. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Szatkujemy kapustę, marchewkę kroimy w słupki. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami. Składniki sałatki łączymy i schładzamy w lodówce 30 min.
Pieczeń wyjmujemy z piekarnika przykrywany folią aluminiową na 15 min. Po tym czasie kroimy pieczeń na plastry i serwujemy z sałatką. 
Smacznego!

1 komentarz: