poniedziałek, 14 listopada 2011

Pomidorowa z włoską nutą

Uwielbiamy pomidorową!

















(Przepis dla 4 osób)
4 udka z kurczaka
1,5 l wody
2 kostki drobiowe
pół małego selera
puszka pomidorów
5 pomidorów suszonych w oleju odsączonych z zalewy
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
20 g masła, łyżeczka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 duże ząbki czosnku pokrojone na duże kawałki
łyżeczka suszonej bazylii i oregano
łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
8 łyżek makaronu małe muszelki

Do zimnej wody wkładamy udka, seler, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy mięso, seler, liście i ziele. Dodajemy kostki i makaron, gotujemy aż makaron będzie dobry.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy pomidory suszone, podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki, bazylię i oregano. Dusimy 10-15 min., aż płyn lekko odparuje. Całość przecieramy przez sitko do garnka z zupą. Dodajemy koncentrat, mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Pomidorowa Pudliszkowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz