piątek, 2 grudnia 2011

Ryba po karaibsku

Lekka i prosta w przygotowaniu potrawa z białej ryby, pachnąca Karaibami. U nas występuje gładzica, ale można wykorzystać każdą inną białą rybę, którą się lubi.

Składniki (2 porcje):
4 małe filety z białej ryby
sok z limonki
pieprz kolorowy, sól
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżeczki posiekanych kaparów
Przyprawy: łyżka czerwonej słodkiej papryki, szczypta chilli, szczypta kminku, łyżeczka mielonego liścia laurowego, łyżeczka oregano i tymianku
masło i olej do smażenia

sałatka: 
opakowanie mieszanki sałat
dressing:
łyżka musztardy, łyżka octu z białego wina, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz

Wykonanie: 
Rybę polewamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy czosnek, kapary, przyprawy i rybę. Podsmażamy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. lub dłużej w zależności od grubości ryby. Dodajemy fasolę i smażymy jeszcze ok. 5 min. Gotową rybę wykładamy na talerz i polewamy powstałym sosem. Podajemy z sałatką. 
Smacznego!

2 komentarze: