niedziela, 4 grudnia 2011

Soczysta polędwica z morelami

Polędwica z dodatkiem moreli jest niezwykle słodka. Polecamy podawać z kaszą jaglaną, która świetnie pasuje.

Polędwica polędwiczka z morelami


Składniki (2 porcje):
500 g polędwicy wieprzowej
10 suszonych moreli
sól, pieprz kolorowy
papryka wędzona
olej do smażenia

100 g kaszy jaglanej
garść mini marchewek
Przyprawy: sól, pieprz kolorowy, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liść laurowy
natka pietruszki

Wykonanie:

Rozkrawamy polędwicę na "płat". Dodajemy sól i pieprz. Na środku układamy morele. Całość zawijamy w roladkę i zwijamy nitką. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy wędzoną paprykę i smażymy ok. 1 min. Dodajemy polędwiczkę i obsmażamy ją z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stop. C. Podsmażoną polędwiczkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. W tym czasie przygotowujemy kaszę. Kaszę podsmażamy na oleju, dodajemy marchewkę i zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 10 min. Wrzucamy natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy z polędwiczką. 
Smacznego!

2 komentarze: