Uwielbiamy sos pesto. Dziś dodaliśmy do niego suszone pomidory i oliwki.
Składniki (2 porcje):
150 g kolorowego makaronu
pesto:
pół pęczka świeżej bazylii i pietruszki
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka orzechów piniowych
oliwa z oliwek
3 suszone pomidory
4 duże oliwki zielone
świeżo starty parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Przygotowujemy pesto. W malakserze siekamy bazylię, pietruszkę, czosnek i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powoli dolewamy oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pomidory kroimy na paski, a oliwki na duże plastry. Podsmażamy na maśle, dodajemy makaron, pesto i mieszamy. Danie podajemy posypane parmezanem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz