poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zapiekane papryki z wędzonym pstrągiem i kuskusem

Polecamy wszystkim lubiącym lekkie, beztłuszczowe - ale sycące dania. Potrawa jest smaczna również na zimno.
 
Składniki (2 porcje):
2 papryki czerwone
100 g kaszy kuskus
65 g wędzonego pstrąga
szczypta posiekanej natki pietruszki
pomidor  
2 ząbki czosnku posiekane
sok z połówki cytryny
Przyprawy: (po szczypcie) sezam, bazylia, rozmaryn, tymianek, kolendra, kurkuma, papryka słodka, sól, pieprz kolorowy  

Wykonanie: 
Odcinamy górę od papryk, wydrążamy i solimy w środku. Pozostawiamy na 15 min. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, pomidora bez skórki- również pokrojonego w kostkę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i nadziewamy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C., na ok. 20-30 min. w zależności od wielkości papryk. 
Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym. 
Smacznego!

Przepis na papryki jest zainspirowany programem Jakubiak w sezonie 2, a dokładnie przepisem Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz