czwartek, 22 grudnia 2011

Schab po chińsku z kapustą i fasolką

Jest to bardzo proste i szybkie danie. Idealne dla zapracowanych. Lekkie i syte.


Składniki (2 porcje):
200 g schabu
marynata:
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju arachidowego
łyżeczka posiekanego imbir

pół paczki mrożonej fasolki szparagowej
5 liści kapusty pekińskiej
4 ząbki czosnku
2 łyżki tajskiego sosu ostrygowego
imbir
olej do smażenia

Wykonanie: 
Mieszamy składniki marynaty. Schab rozbijamy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godz.
Drobno kroimy kapustę pekińską, siekamy czosnek i imbir. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy fasolkę, smażymy, aż będzie chrupka i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy jeszcze ok 1 min.
Rozgrzewamy drugą patelnię. Wrzucamy schab i smażymy ok.1 min z każdej strony. 
Wykładamy fasolkę z kapustą na talerz, a na wierzchu układamy schab. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz