czwartek, 22 grudnia 2011

Pasta z wędzonej makreli

Przepis na pastę jest zainspirowany przepisem T. Jakubiaka na Tatar z ryb wędzonych. U nas występuje tylko jedna ryba - makrela, ale pasta i tak jest pyszna:)

Pasta z wędzonej makreli

Składniki (2 porcje): 
1 wędzona makrela
1 jajko ugotowane na twardo
2 małe ogórki kiszone
2 łyżeczki świeżo startego chrzanu
sok z połówki cytryny
ćwiartka jabłka
szczypta soli i kolorowego pieprzu

ciemne pieczywo
1 ząbek czosnku
masło

Wykonanie:

Z ryby usuwamy ości i skórę. Wrzucamy do miski. Dodajemy jajko i ogórki pokrojone w kostkę. Jabłko i chrzan ścieramy na tarce o cienkich oczkach, polewamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do miski i mieszamy całość. Chleb podgrzewamy w opiekaczu. Nacieramy czosnkiem i smarujemy masłem. Na wierzchu nakładamy pastę.
Smacznego!


Na podstawie przepisu na Tatar z ryb wędzonych T. Jakubiaka.

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam dziś na śniadanie :) przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona kanapkowa pasta! Mogłabym ją jeść łyżkami;)

    OdpowiedzUsuń