poniedziałek, 25 lutego 2013

Dietetyczne kotlety rybne

Nie lubimy smażyć na tłuszczu. Raczej wybieramy lżejszą wersję kotletów smażonych beztłuszczowo lub pieczonych. Akurat te kotleciki rybne upiekliśmy w piekarniku. Wyszły puszyste i pyszne:)

kotlety rybne

Składniki (2 porcje):

2 filety rybne z morszczuka
400 g ziemniaków
5 różyczek brokuła
sok z cytryny
sól, pieprz, oregano, suszona pietruszka
2 jajka

Wykonanie:

Rybę przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny smażymy bez tłuszczu na patelni (lub gotujemy w bulionie). Obrane ziemniaki i brokuła gotujemy na parze. Ostudzone składniki rozgniatamy widelcem na duże kawałki i mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy i formujemy kotleciki. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym.
Kotlety pieczemy 30 min. w temp. 220 st.C. Podajemy posypane świeżym koperkiem z sosem tatarskim.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię rybne kotleciki takich jeszcze nie próbowała, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mhmm, rozsmakowałam się w kotletach rybnych, które od jakiegoś czasu goszczą na moim stole;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie...Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kotlety rybne !
    +dodaję do obserwowanych
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń