niedziela, 17 lutego 2013

Zapiekanka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

Składniki banalne, wykonanie proste - smak znakomity. Polecamy Wam szczerze! :)

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki (2 porcje):
600 g ziemniaków
200 ml śmietany 18%
150 g mięsa mielonego
5 szalotek
4 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pomidory zalewamy 150 ml wrzątku i moczymy przez kilka minut. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Mięso przesmażamy z czosnkiem. Do śmietany wlewamy letni płyn z moczenia pomidorów, całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz posypujemy gałką muszkatołową. Połowę mięsa wykładamy na ziemniaki. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na mięsie. Na wszystko wykładamy krążki pokrojonej cebuli (ok. 2-3 mm). Zalewamy sosem do momentu, kiedy wszystkie składniki będą przykryte. Analogicznie układamy drugą warstwę. Na sam koniec układamy same ziemniaki. Potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 60 min. aż wierzchnia warstwa ziemniaków się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać ok. 10 min. aż zapiekanka "dojdzie do siebie" :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu zapiekanki, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, idealna zapiekanka na zimowe obiadki!

    OdpowiedzUsuń