Ricotta ze szpinakiem to klasyczne połączenie. Bardzo nam posmakowało.
Składniki (2 porcje):
70 g krótkiego makaronu kolorowego
100 g świeżego szpinaku
200 g ricotty
2 ząbki czosnku
łyżka orzechów piniowych
sol, biały pieprz, gałka muszkatołowa
potarty twardy ser
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i orzechy. Smażymy przez 3 min. aby nie był za miękki. Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę makaronu, na który wykładamy ricottę ze szpinakiem. Wierzch posypujemy serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 st. ok. 15-20 min. do zrumienienia.
Smacznego!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis wypróbuje na pewno
OdpowiedzUsuńzaczynam dopiero eksperymentować ze szpinakiem, więc chętnie wypróbuję Wasz przepis :) wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny u nas ipodpowiedź, obserwatorzy już dodani i nieco zmian również naniesionych:) Dopiero zaczynamy tak więc jeszcze nie we wszystkich opcjach się odnajdujemy :)Pozdrawiamy serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńmakaron i szpinak to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńmyślę że to pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne połączenie
OdpowiedzUsuń