piątek, 1 lutego 2013

Makaron zapiekany z ricottą i szpinakiem

Ricotta ze szpinakiem to klasyczne połączenie. Bardzo nam posmakowało.

Makaron z ricottą i szpinakiem

Składniki (2 porcje):
70 g krótkiego makaronu kolorowego 
100 g świeżego szpinaku
200 g ricotty 
2 ząbki czosnku 
łyżka orzechów piniowych
sol, biały pieprz, gałka muszkatołowa 
potarty twardy ser
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i orzechy. Smażymy przez 3 min. aby nie był za miękki. Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę makaronu, na który wykładamy ricottę ze szpinakiem. Wierzch posypujemy serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 st. ok. 15-20 min. do zrumienienia.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. fajny przepis wypróbuje na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. zaczynam dopiero eksperymentować ze szpinakiem, więc chętnie wypróbuję Wasz przepis :) wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za odwiedziny u nas ipodpowiedź, obserwatorzy już dodani i nieco zmian również naniesionych:) Dopiero zaczynamy tak więc jeszcze nie we wszystkich opcjach się odnajdujemy :)Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron i szpinak to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę że to pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń