poniedziałek, 25 lutego 2013

Pierś z kaczki w pomidorach z makaronem

Pyszne danie, które bardzo łatwo przyrządzić. Polecamy!

Pierś z kaczki


Składniki (2 porcje):
2 małe piersi z kaczki lub 1 duża
puszka pomidorów
10 czarnych oliwek
4 ząbki czosnku
1  łyżka ziół prowansalskich
70 g krótkiego makaronu 
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Kaczkę gotujemy we wrzątku przez 5 min. Wyciągamy, zdejmujemy skórę i kroimy w cienkie plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone kawałki mięsa. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pomidory i zioła. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy ok. 1 godziny. Dodajemy oliwki, które były uprzednio przekrojone wzdłuż. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy z makaronem.
Smacznego!

1 komentarz: