Niezwykle aromatyczny i oryginalny w smaku chlebek na zakwasie. A to wszystko tylko dzięki dwóm składnikom - suszonym pomidorom i ziołom.
Składniki (1 bochenek ok. 900 g):
200 g mąki orkiszowej razowej
300 g mąki pszennej (typ 450)
200 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
75 g pestek dynii
5 suszonych pomidorów
łyżka suszonej bazylii do posypania
łyżeczka soli
250 ml letniej wody
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Odsączamy, kroimy w małą kostkę. Mąki dokładnie mieszamy z solą i dynią. Dodajemy całą wodę, zakwas, pomidory i całość wyrabiamy przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło, możemy trochę podsypać mąką. Ogólnie ciasto powinno być trochę lepiące się do rąk.
Wyrobione ciasto, przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy wodą i posypujemy ziołami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 4 godziny. Proponujemy nagrzanie piekarnika do ok. 30 st. C. i tam wstawienie foremki z ciastem.
Wyrośnięte chlebki wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C. piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez 50 min. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i ustawiamy na kratce, żeby mógł stygnąć również od spodu - będzie miał chrupiącą skórkę z każdej strony :) Kroimy jak już będzie wystudzony.
Smacznego!
muszę koniecznie wypróbować ten chlebek, a zwłaszcza zakwas :)
OdpowiedzUsuń