czwartek, 31 stycznia 2013

Ryba w sosie curry

Bardzo smakują nam potrawy w stylu azjatyckim. Wystarczy parę prostych składników i przypraw, aby poczuć egzotyczny smak w swoim domu. Szczególnie w zimie, taka pikantna i rozgrzewająca potrawa często gości na naszym stole.

ryba w sosie curry
Składniki (2 porcje):
2 filety z białej ryby np. dorsza
przyprawy (mieszanka w stylu curry): kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, imbir, kozieradka, kminek, kwiat muszkatu, goździki, sól, cukier, pieprz

papryka peperoni

zielona papryka
2 łodygi selera naciowego 
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów
200 ml mleczka kokosowego
olej do smażenia np. arachidowy 

100 g makaronu ryżowego
2 limonki

Wykonanie:

Rybę kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach najlepiej całą noc lub przynajmniej pół godziny. Warzywa kroimy w paski, czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Mieszamy całość i wrzucamy rybę. Gotujemy rybę w sosie ok. 15-20 min. Podajemy z makaronem ryżowym i całość polewamy sokiem z limonki.
Smacznego! 

4 komentarze:

  1. mmm świetnie wygląda :) super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ryby w takim towarzystwie smaków, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie, będę musiała wypróbować :) chrobry

    OdpowiedzUsuń