czwartek, 27 września 2012

Zupa czosnkowa z tymiankiem

Ta zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy ją zrobić nawet jak nie mamy nic w lodówce. Wystarczy tylko czosnek, jajko i przyprawy.

Składniki (2 porcje):
0,5 l bulionu drobiowego
2 duże ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
łyżka suszonego tymianku 
2 liście laurowe
1 jajko roztrzepane
sól, pieprz biały 
oliwa do smażenia
 

Wykonanie:  
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, pieprz cayenne i liście laurowe. Podsmażamy ok. 2 min. i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 min., wyjmujemy liście laurowe (i przecedzamy zupę jeżeli chcemy) i dodajemy roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy, aż jajko się zetnie.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy makaronem lub grzankami i posypujemy dymką.
Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego Po prostu mi to ugotuj i został nieznacznie zmodyfikowany:)  

1 komentarz:

  1. Nigdy nie gotowałam takiej zup, a bardzo lubię czosnek. Muszę koniecznie ugotować:)

    OdpowiedzUsuń