0,5 l bulionu drobiowego
2 duże ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
łyżka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 jajko roztrzepane
sól, pieprz biały
oliwa do smażenia
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, pieprz cayenne i liście laurowe. Podsmażamy ok. 2 min. i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 min., wyjmujemy liście laurowe (i przecedzamy zupę jeżeli chcemy) i dodajemy roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy, aż jajko się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy makaronem lub grzankami i posypujemy dymką.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego Po prostu mi to ugotuj i został nieznacznie zmodyfikowany:)
Nigdy nie gotowałam takiej zup, a bardzo lubię czosnek. Muszę koniecznie ugotować:)
OdpowiedzUsuń