piątek, 14 września 2012

Ragout rybne chrzanowo-kaparowe

Kolejna propozycja ryby z sosem chrzanowym. Ostatnio bardzo posmakowało nam to połączenie. Tym razem do sosu dodaliśmy kapary, które zaostrzyły smak.



Składniki (2 porcje):
ryba z sosem:
200 g filetów rybnych
250 ml bulionu drobiowego
4 łyżeczki chrzanu
kilka kaparów
łyżka masła
łyżka mąki
szczypta białego pieprzu

puree:

2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
łyżka oliwy
10 listków świeżej bazylii
szczypta soli
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze (ok. 25-30 min.). 10 min. przed końcem dodajemy brokuła i kalafior. Bazylię i czosnek siekamy i ucieramy na gładką masę z solą. Sos przygotowujemy tak jak w przepisie tutaj. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, kapary i pieprz, dusimy 10 min. pod przykryciem.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, dodajemy sól, utartą bazylię z czosnkiem i oliwę. Całość dokładnie ubijamy. Puree, brokuła, kalafiora i rybę układamy na talerzu. Polewamy sosem chrzanowym. Danie doskonale pasuje z surówką z kiszonej kapusty i pora (do kapusty dodajemy pokrojonego w cienkie półplastry pora oraz oliwę). Smacznego!

2 komentarze: