Przedstawiamy nasz przepis na pierogi, który zawsze się sprawdza:)
Składniki (75 pierogów):
ciasto:
600 g mąki tortowej
200 ml gorącej wody
łyżeczka soli
farsz mięsny:
500 g mieszanego mięsa z rosołu
marchewka i pietruszka z rosołu
szczypta soli i pieprzu ziołowego,
przyprawa warzywna (suszone warzywa)
farsz ruski:
150 g twarogu
250 g ugotowanych ziemniaków
garść posiekanego koperku
pół łyżeczki soli, białego pieprzu, słodkiej papryki
Wykonanie:
Łączymy składniki ciasta i wyrabiamy minimum 10 min. i odstawiamy na 30 min. do miski przykrytej ściereczką.
Mięso mielimy w maszynce z warzywami i przyprawiamy. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę i dodajemy koperek oraz przyprawy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy koła o średnicy ok. 7 cm. Na każdy placuszek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 min. od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują na drugi dzień odsmażone na maśle:)
Z podanego przepisu uzyskaliśmy 35 pierogów ruskich i 40 mięsnych.
Smacznego!
75 pierogów ??? Podzielcie się
OdpowiedzUsuńPodsmażane na masełku to raj dla mojego podniebienia
Wyglądają przepysznie
O tak! Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuń