środa, 29 sierpnia 2012

Omlet z szynką i pieczarkami

Omlet jest świetnym pomysłem na syte i smaczne śniadanie. Pieczarki i szynka idealnie pasują do jajek, a dymka i szczypiorek zaostrzają smak:)


Składniki (1 porcja):
2 jajka
2-3 plastry szynki
2 pieczarki
2 plastry żółtego sera
łyżka posiekanej dymki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:  
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy plastry szynki. Jak lekko się podsmażą, układamy na nich pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy jeszcze krótką chwilę, posypujemy dymką i całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Jak wierzch zacznie się lekko ścinać, układamy na nim żółty ser. Znowu przykrywamy i dusimy, aż ser się roztopi. Omlet podajemy posypany pozostałą częścią szczypiorku. Można potraktować ketchupem;)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z takimi dodatkami i moim ulubionym szczypiorkiem mapewno jest pyszny .Jak dla mnie rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja na śniadanie, cieszę się, że tu zajrzałam, jutro zrobię omlet dla rodziny,

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie takowy zjadłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń