sobota, 28 stycznia 2012

Pulpeciki w sosie marchewkowym

Nasza dzisiejsza propozycja to lekkie klopsiki w słodkim, marchewkowym sosie.

Pulpeciki w sosie
Składniki (2 porcje):
150 g mięsa mielonego
przyprawy: sól, bazylia, oregano, papryka słodka, chilli, rozmaryn, majeranek
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mąka
olej
 

Wykonanie: 
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy warzywa i zalewamy wodą. Dusimy ok. 15 min., dodajemy natkę pietruszki, zagęszczamy mąką i przyprawiamy solą. Gotujemy jeszcze chwilę. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką tartą, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Formujemy kuleczki i gotujemy w wodzie ok. 10 min. Ugotowane mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz