niedziela, 29 stycznia 2012

Kartacze po włosku

Przepis na ciasto pochodzi od naszej Babci. Farsz to nasza inwencja :)


Składniki (4 porcje):
2,5 kg ziemniaków

Farsz:
200 g piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka: słodka papryka, sól, pieprz
100 g mozzarelli
5 marynowanych pieczarek
5 kaparów 
8 czarnych oliwek
2 suszone pomidory w zalewie
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
parmezan 

Wykonanie: 
Dwa duże ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Resztę ziemniaków obieramy i ścieramy na miazgę (tak jak na placki). Na czystą ściereczkę lub gazę, wykładamy po kilka łyżek utartych ziemniaków i odcedzamy do miski. Suchą masę dodajemy do ugotowanych i przetartych ziemniaków. Ciecz pozostałą po odcedzeniu tarcizny z ziemniaków, pozostawiamy na 15 min. aby skrobia oddzieliła się od wody. W między czasie, grillujemy natartą przyprawami pierś z kurczaka. Wszystkie składniki farszu drobno siekamy i doprawiamy. Z miski z wodą i skrobią, delikatnie odlewamy wodę. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Z ciasta formujemy placuszki, na które nakładamy farsz. Uformowane kartacze wrzucamy na osolony wrzątek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię,choć rzecz zapewne straszna do ktorej sie teraz przyznam...nie wiedziałam,że kartacze to kartacze :D A te dodatki,pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy farsz, jestem bardzo ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobaja mi sie zdecydowanie bardziej niz tradycyjna wersja!

    OdpowiedzUsuń
  5. kartacze na mazurach to najlepsza potrawa i dziwi mnie , że w niektórych rejonach nie znają tej przepysznej potrawy. Wasz farsz brzmi znakomicie i przesmacznie. Warto wspomnieć dla tych,którzy nie znają kartaczy, iż oryginalny przepis na farsz to po prostu mięso mielone:) Pozdrowionka Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. A NO I NAJWAZNIEJSZE PRAWDZIWE KARTACZE ROBI SIE 100% Z SUROWYCH ZIEMNIAKOW. WYCISKA SIE STARANNIE WODE PRZEZ GAZE-SCIERKE I DODAJE SKROBIE. TO NIE JEST łATWE ALE JAKŻE SMAKUJE uLA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula,
      dziękujemy za komentarze. nie wiemy jak robi się prawdziwe kartacze, ale wszystkie przepisy jakie czytaliśmy podają wersję z surowymi i ugotowanymi ziemniakami.

      Usuń