niedziela, 6 listopada 2011

Pikantny kurczak w hinduskim stylu

Kurczak jest bardzo aromatyczny i pikantny, a sos aksamitny. Polecamy osobom lubiącym ostre smaki!

Pikantny kurczak hinduski indyjski

Składniki (2 porcje):
4 podudzia z kurczaka
sól, pieprz
0,5 l bulionu drobiowego
100 ml mleczka kokosowego
przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, papryka słodka, cynamon, kminek, liść laurowy mielony 
3 łyżeczki (lub więcej) pasty z chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka obieramy ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawy oraz pastę chilli. (Ilość dodanej pasty zależy od smaku jaki chcemy uzyskać. Trzy łyżeczki pasty nadają potrawie dość pikantny smak, a większa ilość wręcz palący). Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Podajemy z białym ryżem - najlepiej basmati. 
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni


4 komentarze: