niedziela, 15 kwietnia 2012

Delikatne kotlety mielone z sosem czosnkowym

Nasze delikatne kotlety są alternatywą dla mielonych smażonych w dużej ilości tłuszczu.

Składniki (2 porcje):
200 g mięsa mielonego (najlepiej nadaje się wołowo-wieprzowe),
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka musztardy francuskiej,
po dużej szczypcie suszonej papryki, czosnku, majeranku, rozmarynu, mielonego liścia laurowego, soli, pieprzu

sos: 
ząbek czosnku,
100 ml jogurtu naturalnego,
szczypta cukru,
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
sól i pieprz

Wykonanie: 
Przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki. Mięso mieszamy z jakiem, bułką i przyprawami, aż do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsa formujemy kotlety i układamy na suchej, rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5 min. i obracamy na drugą stronę. Po kolejnych 5 min. podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i podduszamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z sosem czosnkowym, sałatą i brokułem gotowanym na parze.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten sos mnie przekonuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mielone uwielbiam pod każdą postacią ,a z tym sosikiem to musi być bajka .Zapisuję

    OdpowiedzUsuń