Nasze delikatne kotlety są alternatywą dla mielonych smażonych w dużej ilości tłuszczu.
Składniki (2 porcje):
200 g mięsa mielonego (najlepiej nadaje się wołowo-wieprzowe),
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka musztardy francuskiej,
po dużej szczypcie suszonej papryki, czosnku, majeranku, rozmarynu, mielonego liścia laurowego, soli, pieprzu
sos:
ząbek czosnku,
100 ml jogurtu naturalnego,
szczypta cukru,
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
sól i pieprz
Wykonanie:
Wykonanie:
Przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki. Mięso mieszamy z jakiem, bułką i przyprawami, aż do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsa formujemy kotlety i układamy na suchej, rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 5 min. i obracamy na drugą stronę. Po kolejnych 5 min. podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i podduszamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z sosem czosnkowym, sałatą i brokułem gotowanym na parze.
Smacznego!
Smacznego!
Brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńTen sos mnie przekonuje:-)
OdpowiedzUsuńMielone uwielbiam pod każdą postacią ,a z tym sosikiem to musi być bajka .Zapisuję
OdpowiedzUsuń