niedziela, 11 marca 2012

Dorsz z ziołami i warzywnym puree

Dorsz zamarynowany w ziołach jest wyjątkowo aromatyczny.  

















Składniki (2 porcje):
2 filety z dorsza (po ok. 250 g każdy)
po garści świeżej natki pietruszki oraz listków bazylii
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz

puree:
2 ziemniaki
połówka brokuła
100 g mrożonego zielonego groszku
łyżeczka suszonej zielonej mięty
łyżka masła
sól i pieprz

Wykonanie: 
Przygotowujemy marynatę do dorsza. W moździerzu, rozcieramy pietruszkę i bazylię z solą, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dokładnie nacieramy nią filety i odstawiamy je do lodówki na min. 30 min.
Na wrzącą, osoloną wodę wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy 12 min. Do ziemniaków dodajemy pokrojonego brokuła i gotujemy jeszcze 8 min. Dodajemy mrożony groszek. Po 3 min., odcedzamy warzywa z wody i ponownie lekko odparowujemy.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni układamy filety z dorsza, przykrywamy je pokrywką i dusimy ok. 5 min. Ryba będzie gotowa, jeżeli przy próbie jej podniesienia będzie się lekko rozpadała. Układamy filety na talerzu.
Warzywa delikatnie ubijamy i mieszamy z masłem oraz miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Puree gotowe. Całość podajemy z ulubioną surówką, np. z kwaszonej kapusty. 
Smacznego!

Puree jest oparte na przepisie Jamiego Oliviera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz