poniedziałek, 10 września 2012

Zapiekane pomidory z fetą i czosnkiem

Są prostą i smakowitą przekąską niewymagającą wyszukanych składników.




Składniki (2 porcje):
4 małe pomidory lima
pół paczki sera typu feta
oliwa z oliwek, grubo mielony czarny pieprz
kilka nieobranych ząbków czosnku

Wykonanie:

Pomidory wydrążamy łyżeczką. Nadziewamy fetą i posypujemy pieprzem. Polewamy oliwą farsz i smarujemy nią całe pomidory i ząbki czosnku. Pomidory i ząbki czosnku układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 30 min. w temp. 200 st. C. Gotowe pomidory i czosnek wyjmujemy z naczynia, nakładamy na talerz i polewamy sosem, który powstał w naczyniu w trakcie pieczenia. 
Danie możemy zaserwować ze świeżą bagietką i garścią oliwek.  
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciekawe wariacje z pomidorami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia i wspaniały pomysł!
    Pysznie tu - pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie rewelacyjne, a jeszcze teraz, kiedy pomidory są tak naprawdę najlepsze, musi smakować wyjątkowo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka prosta i oczywista potrawa,gratuluję pomysłowości. Piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  5. proste a pyszne ! rewelacja aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń