niedziela, 26 lutego 2012

Zapiekanka z nachos

Zapiekanka z nachos to pyszne i aromatyczne danie. Polecamy miłośnikom kuchni meksykańskiej.


Składniki (2 porcje):
150 g mięsa mielonego
2 ząbki posiekanego czosnku 
150 g koncentratu pomidorowego
przyprawy: kminek, mielona kolendra, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz kolorowy
150 g ugotowanej czerwonej fasoli (u nas adzuki)
50 g kukurydzy  z puszki
100 g kukurydzianych nachos
400 g startego żółtego sera
200 ml śmietany
olej

Wykonanie: 
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem czosnku. Zalewamy wodą i dodajemy koncentrat z przyprawami. Mieszamy, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy fasolę i kukurydzę. Mieszamy całość. 
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: nachos, sos mięsny, ser, nachos, sos mięsny, ser, śmietana, ser. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C., wkładamy zapiekankę na ok. 10 min., aż ser się zrumieni. Podajemy z pikantnym sosem i śmietaną lub guacamole. 
Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, nigdy nie robiłam zapiekani z nachos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musiało bosko pachnieć

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szukałam takiego przepisu, chcę wypróbować na swoje urodziny i wd składników nie muszę nawet na próbę robić. Mam pytanie , śmietany nie przyprawiamy? Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ula,
      Śmietany nie przyprawiamy, bo sos i chipsy nachos są już dość pikantne, a śmietana to neutralizuje.

      Usuń