niedziela, 16 października 2011

Włoska roladka z ciasta francuskiego

Wariacja na temat roladki z ciasta francuskiego- we włoskim stylu. Lekka, chrupiąca i pachnąca ziołami. 

ciasto francuskie z mięsem

Składniki (2 porcje):
opakowanie ciasta francuskiego
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
ćwiartka papryki czerwonej i żółtej
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy: oregano, bazylia, zielony pieprz, rozmaryn, papryka słodka, lubczyk
olej do smażenia
jajko

Wykonanie:
Mięso mielone podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, natkę i przyprawy. Chwilę smażymy, dodajemy paprykę. Podsmażamy. Gotowy farsz układamy na cieście i zwijamy w roladkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stop. C. piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min., aż roladka się zrumieni. Podajemy z sosem pomidorowym. 
Smacznego!

Secondi piatti

2 komentarze:

  1. Genialny przepis. Wart wypróbowania na jakieś imprezie towarzyskiej lub eleganckim przyjęciu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń