piątek, 25 maja 2012

Pulpeciki z sosem. Szparagi i marchewka

Sezon na szparagi rozpoczęty. Ponieważ trwa on krótko, jemy szparagi niemal codziennie. Poniżej prezentujemy przepis na pulpeciki, polecamy spróbować:)




Składniki (2 porcje):
10 zielonych szparagów
2 małe młode marchewki 
masło i oliwa do smażenia

pulpeciki:
150 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, oregano, papryka słodka, pieprz

sos:
40 g masła
2 łyżeczki mąki
250 ml bulionu drobiowego 
2 kopiaste łyżeczki koncentratu 

Wykonanie:  

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy duże kuleczki i gotujemy w wodzie ok. 12 min. Szparagi i marchewkę kroimy w plastry według uznania i podsmażamy na maśle z oliwą. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 10 min. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy przez minutę. Ciągle mieszając powoli wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. na małym ogniu i dodajemy koncentrat. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez 3 min. Do sosu wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy. Pulpeciki podajemy z sosem i warzywami. 
Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie podane!
    Musielibyście mnie jednak zabić, aby dodać masło i mąkę do sosu :D
    Ale to oczywiście moja subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy Tapednda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują te pulpeciki.Bardzo ładnie podane i po przeczytaniu składników idealnie mi te szparagi pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpeciki gotowane ,szparagi i marchewka to brzmi i wygląda bosko .

    OdpowiedzUsuń