sobota, 12 maja 2012

Ogórkowo-koperkowy chłodnik i młode ziemniaki

Chłodnik i młode ziemniaki to świetny pomysł na obiad w upalne dni. Jest lekki i chłodzący.


Składniki (4 porcje):
4 małe ogórki gruntowe
pół pęczka koperku
400 ml zsiadłego mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
sól, biały pieprz
szczypta posiekanego szczypiorku

1 kg młodych ziemniaków
łyżka masła
pół pęczka koperku

Wykonanie: 
Ogórki kroimy w kostkę, koperek siekamy. Zsiadłe mleko mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Łączymy całość i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Młode ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, kroimy na duże kawałki i mieszamy z masłem i posiekanym koperkiem. Podajemy z chłodnikiem, który posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze takiego ale chetni wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i na pewno tak smakuje - uwielbiam chłodniki, najbardziej z botwinki, ale ogórkowy też zajmuje u mnie wysoką pozycję :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń