Sezon
na szparagi rozpoczęty. Ponieważ trwa on krótko, jemy szparagi niemal
codziennie. Poniżej prezentujemy przepis na pulpeciki, polecamy
spróbować:)
masło i oliwa do smażenia
pulpeciki:
150 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, oregano, papryka słodka, pieprz
sos:
40 g masła
2 łyżeczki mąki
250 ml bulionu drobiowego
2 kopiaste łyżeczki koncentratu
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy duże kuleczki i gotujemy w wodzie ok. 12 min. Szparagi i marchewkę kroimy w plastry według uznania i podsmażamy na maśle z oliwą. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 10 min. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy przez minutę. Ciągle mieszając powoli wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. na małym ogniu i dodajemy koncentrat. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez 3 min. Do sosu wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy. Pulpeciki podajemy z sosem i warzywami.
Smacznego!
Bardzo ładnie podane!
OdpowiedzUsuńMusielibyście mnie jednak zabić, aby dodać masło i mąkę do sosu :D
Ale to oczywiście moja subiektywna opinia.
Pozdrawiamy Tapednda
Pięknie się prezentują te pulpeciki.Bardzo ładnie podane i po przeczytaniu składników idealnie mi te szparagi pasują :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki gotowane ,szparagi i marchewka to brzmi i wygląda bosko .
OdpowiedzUsuń