sobota, 12 maja 2012

Makaron z sosem brokułowo-sardelowym

Szukając ciekawego przepisu na makaron z brokułami natrafiliśmy na połączenie ryby i brokuła, które wydawało się dość dziwne, ale intrygujące. Przygotowując to danie mieliśmy trochę wątpliwości czy będzie smaczne- ale niepotrzebnie. Sam zapach już nas zachęcił, a smak okazał się fantastyczny. Na pewno będziemy powtarzać to danie. Polecamy serdecznie:)


Składniki (2 porcje):
200 g  makaronu paccheri (lub innego dużego makaronu np. conchiglioni)
pół małego brokuła
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu cayenne
3 fileciki anchois
szczypta białego pieprzu (świeżo startego lub utłuczonego w moździerzu)
szczypta soli do gotowania wody
oliwa z oliwek do smażenia
potarty ser grana padano (opcjonalnie)

Wykonanie: 
Różyczki brokuła kroimy na kawałeczki długości ok. 5 cm, głąb na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. do miękkości lub krócej, jeżeli chcemy, aby brokuł był chrupki. Wyjmujemy brokuła z wody, do której wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy zmiażdżony czosnek i fileciki anchois-chwilę- uważajmy aby czosnek się nie przypalił, dodajemy pieprz cayenne- mieszamy. Fileciki powinny się rozpaść na gładką pastę. Do sosu wrzucamy brokuły i mieszamy całość. Następnie dodajemy makaron, mieszamy i podajemy posypany świeżo startym białym pieprzem. 
Całość posypaliśmy potartym serem grana padano-chociaż tego nie było w oryginalnym przepisie-ale nie mogliśmy się powstrzymać! 
Smacznego

Na podstawie przepisu z książki Makaron A.Wolter.

2 komentarze: