sobota, 12 maja 2012

Pikantna surówka

Prosta surówka z wiosennych warzyw- świetnie pasuje do młodych ziemniaków.


Składniki (2 porcje):
4 rzodkiewki z listkami
garść roszponki
garść posiekanego szczypiorku
mała rzepa
2 ogórki gruntowe

sos:
kilka kropel soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz biały

Wykonanie: 
Rzodkiewki i ogórek kroimy w półplasterki, roszponkę i listki rzodkiewki w paski. Rzepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z solą, pieprzem i jogurtem. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i szczypiorkiem. 
Jeżeli rzepa i rzodkiewka są bardzo pikantne możemy użyć więcej jogurtu, lub dodać śmietanę, aby złagodzić ostrość. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz