Prosta surówka z wiosennych warzyw- świetnie pasuje do młodych ziemniaków.
Składniki (2 porcje):
4 rzodkiewki z listkami
garść roszponki
garść posiekanego szczypiorku
mała rzepa
2 ogórki gruntowe
sos:
kilka kropel soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz biały
Wykonanie:
Rzodkiewki i ogórek kroimy w półplasterki, roszponkę i listki rzodkiewki w paski. Rzepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z solą, pieprzem i jogurtem. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i szczypiorkiem.
Jeżeli rzepa i rzodkiewka są bardzo pikantne możemy użyć więcej jogurtu, lub dodać śmietanę, aby złagodzić ostrość.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz