niedziela, 6 maja 2012

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków często gości na naszym stole podczas upałów.

Składniki (4 porcje):
5 małych buraków
pęczek botwinki
2 ogórki kiszone
2 ogórki zielone
4 rzodkiewki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
posiekana gałązka koperku
100 ml wody z kiszonych ogórków (lub więcej, jeżeli chcemy żeby zupa była kwaśna)
500 ml zsiadłego mleka
200 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie: 
Buraki gotujemy do miękkości i ostudzamy. Botwinkę blanszujemy i ostudzamy. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy szczypiorek, koperek, wodę z ogórków, zsiadłe mleko i jogurt. Mieszamy całość i schładzamy w lodówce ok. 2 godz. przed podaniem.
Najlepszy smak jest na drugi dzień:)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. jest na mej liscie do zrobienia w maju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polskie smaki .Pycha .
    Bardzo naturalny domowy kolor .Bardzo mi się podoba




    Pomyślcie nad weryfikacją słowną w komentarzach .Wygibasy nie literki ,a jak się ha ha siedzi po ciemku ,to masakra ,tylko brylki na nos

    OdpowiedzUsuń