Chłodnik z buraków często gości na naszym stole podczas upałów.
Składniki (4 porcje):
5 małych buraków
pęczek botwinki
2 ogórki kiszone
2 ogórki zielone
4 rzodkiewki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
posiekana gałązka koperku
100 ml wody z kiszonych ogórków (lub więcej, jeżeli chcemy żeby zupa była kwaśna)
500 ml zsiadłego mleka
200 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Buraki gotujemy do miękkości i ostudzamy. Botwinkę blanszujemy i ostudzamy. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy szczypiorek, koperek, wodę z ogórków, zsiadłe mleko i jogurt. Mieszamy całość i schładzamy w lodówce ok. 2 godz. przed podaniem.
Najlepszy smak jest na drugi dzień:)
Smacznego!
jest na mej liscie do zrobienia w maju :)
OdpowiedzUsuńPolskie smaki .Pycha .
OdpowiedzUsuńBardzo naturalny domowy kolor .Bardzo mi się podoba
Pomyślcie nad weryfikacją słowną w komentarzach .Wygibasy nie literki ,a jak się ha ha siedzi po ciemku ,to masakra ,tylko brylki na nos