niedziela, 30 września 2012

Kofty z jajkiem i pomidorem

Przedstawiamy przepis na uliczne jedzenie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (Bus Station Kefta with Egg and Tomato).  Nasza wersja nieznacznie odbiega od oryginału, ale i tak jest pyszna:)

Pulpeciki mięsne
Składniki (2 porcje):
150 g mielonej wołowiny
50 g ugotowanego ryżu
puszka pomidorów
po ćwiartce żółtej, czerwonej i białej papryki
3 jajka
pół łyżeczki cynamonu i mielonych ziaren kolendry
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz

Wykonanie:
Mięso mieszamy z ryżem, 1 jajkiem, solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki, układamy na papierze pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 15 min. Kuleczki powinny się zarumienić.
Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym czosnkiem. Smażymy ok. 5 min. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przyprawy, mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 min. Wrzucamy kuleczki mięsne, przykrywamy i dusimy przez 10 min. Wbijamy 2 jajka, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy, aż jajka się zetną. Jest pełna dowolność. My lubimy jak białko jest całkowicie ścięte, a żółtko lejące. Taki efekt powinniście uzyskać po 3-4 min. Na koniec posypujemy pietruszką. 
Smacznego!

Na podstawie przepisu z książki The African and Middle Eastern Cookbook. J. Bacon, J. Fleetwood.

5 komentarzy:

  1. Przyznaję, że jeszcze nie widziałam, żeby do tego typu potrawy dodawać jajka. Interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsiki/pulpeciki zawsze chętnie zjem, nawet w tak ciekawym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawa musi być bardzo smaczna, a piękne zdjęcie tylko podkreśla jej wyjątkowość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie bardzo przypomina znane z naszego kraju pulpeciki, jednak pozostałe składniki nadają mu orientalnego wyrazu.

    OdpowiedzUsuń