wtorek, 15 maja 2012

Kluski śląskie z sosem z ogórków kiszonych

Kluski śląskie na pewno lubi każdy:) 


Składniki (2 porcje):
kluski:
300 g ugotowanych ziemniaków
40 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz

sos:
4 małe ogórki kiszone
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka masła do smażenia
200 ml wody
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
200 ml bulionu warzywnego
łyżeczka musztardy
łyżeczka soku z cytryny
biały pieprz

Wykonanie: 
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Całość wyrabiamy na lekko lepiącą się masę. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki, które kroimy ma kawałki i formujemy kluseczki wielkości orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 4 min. od wypłynięcia. 
Przygotowujemy sos. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy ogórki, czosnek i natkę. Mieszamy i dolewamy wodę. Dusimy 10 min. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy łyżkę mąki. Całość energicznie mieszamy i smażymy chwilę. Powoli dolewamy bulion, mieszając. Dodajemy musztardę i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy ok. 5 min., dodajemy ogórki, czosnek i natkę. Doprawiamy białym pieprzem. Mieszamy.
Kluseczki podajemy z sosem. 
Smacznego!

Przepis na kluski na podstawie przepisu z książki Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. M. Łebkowski
Przepis na sos pochodzi z książki Lane, leniwe, śląskie. H. Szymanderska i został lekko zmodyfikowany.

9 komentarzy:

  1. oj, lubię,lubię każde kluseczki.
    ale bardzo mnie ten sos ciekawi, nigdy nie spotkałam takiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam sos z korniszonów, co prawda nie do klusek ale jestem przekonana, że danie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za komentarze-a sosik naprawdę polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. No jestem pod wrazeniem...takiego ciekawego zestawienia jeszcze nie widzialam!!!Hmmmm...to taka troszke ogorkowa z kluskami?Uwielbiam ogorkowa, uwielbiam kluski to pewnie i to danie przypadnie mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham kluski slaskie ale takiego polaczenia jeszcze nie jadlam :) jestem go bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, sos z kiszonych, szok;) ale uwielbiam, więc może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znane składniki, nieznane połączenie! Sosu z ogórków kiszonych jeszcze nie próbowałam, ale kluski z nim zapowiadają się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kluski śląskie ale o takim sosie pierwszy raz słyszę. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować ,nie przypominam sobie czy kiedyś jadłam .Podoba mi się

    OdpowiedzUsuń