niedziela, 23 września 2012

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie

Podajemy Wam przepis, który sprawdza się w 100%, a efekt na pewno przerośnie Wasze oczekiwania. Zaczynamy:)

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie

Składniki (900 g chleba):
400 g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 2000)
150 g mąki żytniej (typ 720)
10 g świeżych drożdży
150 g zakwasu (przepis tutaj)
300 ml letniej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru

Wykonanie: 
100 ml wody podgrzewamy przez chwilę tak, aby była ciepła. Dodajemy drożdże, cukier i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. My polecamy piekarnik:) Można go rozgrzać do temperatury 30 st. C. Jak ciasto jest już wyrośnięte, wstawiamy je do rozgrzanego do 220 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 40-45 min. Po upieczeniu niestety musimy trochę odczekać, żeby chlebek ostygł :) 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Od dawna czekałam na sprawdzony przepis na chleb:)Ten jest super:)

    OdpowiedzUsuń