niedziela, 5 lutego 2012

Salsa z awokado

Uwielbiamy guacamole i pasty z jajek. Z połączenia tych składników wyszło coś całkiem smacznego. Salsa może być dipem, sałatką lub tak jak u nas pastą śniadaniową. Nie zawiera czosnku, ale musztarda i sok z limonki nadają jej ostrości. Polecamy ze świeżym, puszystym rogalikiem.

 
Składniki (2 porcje):
dojrzałe awokado
2 jajka ugotowane na twardo 
sok z 1 limonki
2 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (najlepiej aby musztarda była grubo mielona z wyczuwalnymi ziarnami gorczycy, ale nie z takimi w całości), łyżeczka majonezu
pieprz biały
sól

Wykonanie: 
Awokado i jajka kroimy z kosteczkę. Zalewamy sokiem z limonki (możemy użyć mniej soku niż w przepisie, wtedy salsa będzie mniej kwaśna). Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. 
Aby zaostrzyć smak można dodać posiekaną papryczkę chilli.
Smacznego!

1 komentarz: