niedziela, 4 grudnia 2011

Makaron z małżami i krewetkami

Makaron pachnący morzem, koprem i bazylią- pycha!

Składniki (2 porcje):
150 g makaronu ruote tricolore
2 posiekane ząbki czosnku
ćwiartka bulwy kopry włoskiego 
2 łyżki kaparów
3 fileciki anchois
przyprawy: suszone pomidory, oregano, łyżeczka nasion kopru włoskiego, szczypta pieprzu kolorowego
puszka pomidorów
garść posiekanego koperku, garść posiekanej bazylii
100 g krewetek koktajlowych 
puszka wędzonych małży w oleju
potarty twardy ser do posypania (np. Grana Padano)
olej do smażenia

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy czosnek, pokrojony w kostkę koper włoski, kapary i fileciki anchois. Chwilę smażymy i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy posiekany koperek i bazylię i dusimy bez przykrycia odparowując nadmiar płynu (ok.10 min.). Krewetki gotujemy ok. 1 min. we wrzątku, odcedzamy. Do sosu dodajemy krewetki i małże i dusimy ok. 2 min. Danie podajemy posypane serem. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje :) Do tego świetny kształt makaronu :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie małe kierownice! :D

    OdpowiedzUsuń