czwartek, 15 grudnia 2011

Kaczka z kapustą pekińską

Polecamy kaczkę w chińskim stylu.

Składniki (2 porcje):
pierś kaczki ze skórą

marynata:
łyżka tajskiego sosu rybnego
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka pasty chilli
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz i sól

szczypta płatków czerwonej słodkiej papryki
6 liści kapusty pekińskiej
mała marchew
pół paczki makaronu ryżowego
2 łyżki prażonego sezamu

Wykonanie: 
Skórkę na piersi nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy nią pierś. Wstawiamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu kaczki, rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C. Mocno rozgrzewamy suchą patelnię z grubym dnem. Na patelnię wykładamy pierś skórką do dołu i smażymy na dużym ogniu, tak aby się zrumieniła z obu stron (około minuty z każdej strony). Podsmażoną pierś wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min. 
Marchewkę i kapustę kroimy w drobne paski. Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Przesmażamy marchewkę i kapustę na patelni ze smażenia kaczki (około 2-3 min.). Możemy dodać pozostałą marynatę. Do marchewki i kapusty dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy. 
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut (najlepiej do miski). Na talerzu układamy makaron z warzywami, a na nim pokrojoną w cienkie plastry pierś z kaczki. Sok, który wypłynął z mięsa redukujemy chwilę na patelni, na której przygotowywaliśmy danie i polewamy nim potrawę. Całość posypujemy prażonym sezamem. 
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. jest tu wszystko co moje kubku smakowe uwielbiają, do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbiam kaczkę pod każdą postacią :)
    ale nie odważyłam sie jej jeszczce robić sama :)))

    OdpowiedzUsuń