Przepis na ciasto pochodzi od naszej Babci. Farsz to nasza inwencja :)
2,5 kg ziemniaków
Farsz:
200 g piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka: słodka papryka, sól, pieprz
100 g mozzarelli
5 marynowanych pieczarek
5 kaparów
8 czarnych oliwek
2 suszone pomidory w zalewie
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
parmezan
Wykonanie:
Dwa duże ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Resztę ziemniaków obieramy i ścieramy na miazgę (tak jak na placki). Na czystą ściereczkę lub gazę, wykładamy po kilka łyżek utartych ziemniaków i odcedzamy do miski. Suchą masę dodajemy do ugotowanych i przetartych ziemniaków. Ciecz pozostałą po odcedzeniu tarcizny z ziemniaków, pozostawiamy na 15 min. aby skrobia oddzieliła się od wody. W między czasie, grillujemy natartą przyprawami pierś z kurczaka. Wszystkie składniki farszu drobno siekamy i doprawiamy. Z miski z wodą i skrobią, delikatnie odlewamy wodę. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Z ciasta formujemy placuszki, na które nakładamy farsz. Uformowane kartacze wrzucamy na osolony wrzątek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!