czwartek, 10 listopada 2011

Pad thai ze smażoną rybą i makaronem udon

Nieklasyczny przepis na Pad thai z chrupiącą rybą. Składniki dania są łatwo dostępne w markecie, a smak prawdziwie orientalny. Polecamy.


















Składniki (2 porcje):
75 g makaronu udon (lub innego azjatyckiego)
pół marchewki, pół kalarepki, mały pęczek dymki ( jeżeli nie dostaniecie dymki, można zastąpić ją porem, szczypiorkiem lub cebulką)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 
1 łyżeczka pasty z chilli (lub chilli w proszku)
szczypta mielonego imbiru (lepszy będzie posiekany świeży) 
szczypta mielonej kolendry (lub posiekana świeża)
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka sosu rybnego
5 kropel sosu sojowego
jajko
limonka

2 filety z białej ryby (np. mintaj)
garść mąki kukurydzianej
sól, kolorowy pieprz mielony
olej arachidowy do smażenia

Wykonanie:
Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron odstawiamy. Kroimy warzywa w słupki, czosnek siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy pastę chilli, imbir i kolendrę ok. 2 min. Potem wrzucamy warzywa, cukier, sól i smażymy ok. 3 min. Dodajemy czosnek i smażymy ok. minuty, uważając, aby się nie przypalił. Całość zalewamy sosami: rybnym, worcesterem i sojowym. Jeżeli danie będzie wydawało się za suche, podlewamy bulionem. Potem dodajemy roztrzepane jajko i szybko mieszamy całość. Kiedy jajko się zetnie wrzucamy makaron. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Filet oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto. 
Makaron z warzywami wykładamy na talerz, a na wierzchu kładziemy rybę. Podajemy z ćwiartkami limonki. 
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni

4 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron udon. I w ogóle takie dania:) To wygląda na przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ależ dziś egzotycznie ;]
    ciekawe danie!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci! Zdecydowanie w moim stylu.

    OdpowiedzUsuń