Bardzo razowy i zarazem bardzo smaczny chlebek żytni. Polecamy!
Składniki (ok. 1,7 kg chleba):
700 g maki żytniej razowej
300 g mąki żytniej typ 720
250 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
2 łyżeczki soli
0,5 litra wody
Wykonanie:
Składniki mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem, nacinamy nożem i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto jest już wyrośnięte, wstawiamy je do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 50 min.
Smacznego!
szybkie,proste a jakie dobre :)
OdpowiedzUsuń