piątek, 15 marca 2013

Chleb żytni razowy na zakwasie

Bardzo razowy i zarazem bardzo smaczny chlebek żytni. Polecamy!


Chleb żytni razowy na zakwasie

Składniki (ok. 1,7 kg chleba):

700 g maki żytniej razowej
300 g mąki żytniej typ 720
250 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
2 łyżeczki soli
0,5 litra wody

Wykonanie: 

Składniki mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem, nacinamy nożem i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto jest już wyrośnięte, wstawiamy je do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 50 min. 
Smacznego!

1 komentarz: