czwartek, 14 marca 2013

Paella z kurczakiem

Tradycyjna paella jest z owocami morza. Wersja z kurczakiem jest równie pyszna! Polecamy:)
 

Paella z kurczakiem
Składniki (2 porcje): 
100 g ryżu do paelli (np. bomba)
2 nogi z kurczaka
pół czerwonej papryki
pół cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego oregano
3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie: 

Nogi z kurczaka dzielimy na pałki i udka. Zdejmujemy z nich skórę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oliwie, aż się zrumieni z każdej strony. Podlewamy 200 ml wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min. od czasu do czasu obracając mięso.
Połowę papryki i cukinię kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy z posiekanym czosnkiem przez 2-3 min. Dodajemy opłukany ryż i smażymy wszystkie składniki jeszcze przez kilka minut. Ryż z warzywami podlewamy wywarem z mięsa, delikatnie mieszamy. Na to wykładamy mięso, resztę papryki pokrojonej w paski, oliwki oraz posypujemy oregano. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 min.). Jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, możemy podlać niewielką ilością wody.
Smacznego!

1 komentarz: