niedziela, 5 sierpnia 2012

Zapiekanka makaronowa z żółtą cukinią i kurczakiem

Makaron świetnie się komponuje z cukinią - uwielbiamy takie dania w sezonie cukiniowym.

Składniki (3 porcje):
mała żółta cukinia
200 g makaronu świderki
250 g piersi z kurczaka
3 łyżki serka homogenizowanego
natka pietruszki, świeża bazylia
jajko
przyprawy: sól, biały pieprz, przyprawa jarzynka bez soli (suszona włoszczyzna)
4 łyżki twardego tartego sera

Wykonanie: 
Cukinię kroimy w kostkę, makaron gotujemy. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy 4 min. na patelni - dodajemy cukinię, przyprawiamy i smażymy ok. 3 min. Ugotowany makaron dodajemy do kurczaka i cukinii, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie możemy wysmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne. Serek mieszamy z natką i bazylią, dodajemy jajko, sól, pieprz. Serek dodajemy do makaronu z cukinią i mieszamy całość. Posypujemy serem i zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 st. C. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Każda zapiekanka z makaronem z miejsca zyskuje moje zainteresowanie. Z cukinią jeszcze nie robiłam, wygląda fajnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za inspirację. Już wiem co jutro ugotuję na obiad.Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za inspirację. Już wiem co jutro ugotuję na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię zapiekanki, lubię cukinię. Przepis zasługuje na pochwałę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń