środa, 29 sierpnia 2012

Młoda kapusta z czarną fasolą

Uwielbiamy młodą duszoną kapustę. Dzięki czarnej fasoli i karaibskim przyprawom zyskała wyrazisty smak i niesamowity aromat.



Składniki (6 porcji):
150 g ryżu trójkolorowego
100 g czarnej fasoli
500 g młodej białej kapusty
ok. 0,5 l ulubionego bulionu
biały pieprz, papryka słodka, kumin, chilli, ziele angielskie mielone
olej do smażenia

Wykonanie:  

Kapustę szatkujemy. Wrzucamy ją na rozgrzany olej w garnku. Smażymy, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy surowy ryż oraz przyprawy i smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy taką ilością bulionu, aby przykryła kapustę i ryż. Przykrywamy i dusimy, aż kapusta będzie miękka (ok. 30 min.). Dodajemy ugotowaną czarną fasolę i podduszamy całość jeszcze kilka minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetne ! Cos innego niż ciągle młoda kapusta z boczkiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe połączenie smakowe i kolorystyczne.Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń