wtorek, 7 sierpnia 2012

Babka ziemniaczana z bobem i cukinią

Przedstawiamy przepis na babkę ziemniaczaną z warzywnym farszem, zamiast boczku i kiełbasy:) Jest zupełnie inna w smaku - ale wcale nie gorsza. Spróbujcie!

Składniki (4 porcje):
2 kg ziemniaków
300 g bobu
pół małej żółtej cukinii
ząbek czosnku 
przyprawy: tymianek, rozmaryn, przyprawa 'jarzynka bez soli', biały pieprz, pieprz cayenne, sól
oliwa
po czubatej łyżce maki pszennej i ziemniaczanej

Wykonanie: 
Bób gotujemy, cukinię kroimy w półplastry, czosnek siekamy. Cukinię i czosnek podsmażamy na oliwie. Ugotowany bób obieramy ze skórek. 
Ziemniaki ścieramy na miazgę. Masę ziemniaczaną mieszamy z warzywami oraz przyprawami. Jeżeli ziemniaki miały dużo wody i ta woda się wytrąci, odlewamy ją. Dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia wysmarowanego oliwą.
Zapiekamy przez ok. 60 min. w temp 180 stop. C. Następnie podwyższamy temperaturę do 210 stop. C i pieczemy jeszcze przez ok 30 min., aż wierzch się zrumieni. Podajemy z jogurtem lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek bobu i cukinii. Szczerze mówiąc, nie wpadłabym na to;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam .Bardzo ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, to są z pewnością moje smaki...bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam jeszcze babki ziemniaczanej, ale widzę, że króluje na blogach ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń