niedziela, 25 września 2011

Złoty kurczak z brukselką

Uwielbiamy brukselkę!

 kurczak brukselka


Składniki (2 porcje):
250 g piersi z kurczaka
po szczypcie przypraw: papryki słodkiej, papryki ostrej, kolendry mielonej, imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminku, soli
mąka
400 g brukselki
200 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
oregano, bazylia
sos sojowy
olej arachidowy do smażenia

Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy na kawałki. Nacieramy przyprawami i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Brukselki przekrawamy. Rozgrzewamy na patelni olej arachidowy, dodajemy posiekany czosnek i brukselki. Podsmażamy i polewamy sosem sojowym. Dodajemy zioła i zalewamy passatą. Dusimy 30 min. 
Wyjmujemy kurczaka z lodówki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju arachidowym, podajemy z brukselką. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale mieliście fajny obiadek. Ja brukselkę bardzo lubię. Niestety mój Połówek na sam jej widok dostaje dreszczy

    OdpowiedzUsuń