sobota, 24 września 2011

Papryczki z soczewicą i sosem pomidorowym


4 papryki białe
100 g soczewicy czerwonej
100 g ryżu dzikiego i parboiled
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
4 suszone pomidory w oleju  
twardy ser np. grana padano
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta kurkumy
pieprz, sól 
jajko
olej arachidowy

sos:
puszka pomidorów 
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól

Papryki przekrajamy wzdłuż i usuwamy pestki. Przygotowujemy farsz. Ryż i soczewicę gotujemy prawie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, dodajemy posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory, paprykę i kurkumę. Smażymy chwilę i dodajemy ryż i soczewicę. Mieszamy, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem i solą. Studzimy.
Kiedy farsz przestygnie dodajemy jajko i ser, mieszamy. Naczynie żaroodporne i przygotowane papryczki smarujemy olejem z suszonych pomidorów, do środka papryk wlewamy łyżeczkę oleju i nadziewamy farszem. Zapiekamy 35 min. w temp. 180 st. C.
Podczas zapiekania przygotowujemy sos. Pomidory miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sól. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. 
Papryczki podajemy z sosem.
Smacznego!

Przepis został dołączony do akcji Faszerowany zawrót głowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz