środa, 27 marca 2013

Pizza wegetariańska

Składniki oczywiście - jak to w pizzy - mogą być dowolne :) My zrobiliśmy z tego co mieliśmy akurat w lodówce - w końcu to nie o dodatki w pizzy chodzi :)


Pizza wegetariańska

Składniki (pizza o średnicy 30 cm):
Ciasto:
Gruby spód:
250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej 450)
125 ml wody
25 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Średni spód:

200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej 450)
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Cienki spód:

150 g mąki pszennej (najlepiej tortowej 450)
75 ml wody
15 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
kilka różyczek brokuła
2 pieczarki
po kilka czarnych i zielonych oliwek
kulka mozzarelli (125 g)
2 pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
oregano, bazylia
oliwa

Wykonanie:
Wodę podgrzewamy do ok. 30 st. C. Dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Po 15 min. do mąki dodajemy wodę z drożdżami, oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (dobrze nadaje się do tego piekarnik - wystarczy przez chwilę go podgrzać z termoobiegiem i temperatura będzie cały czas odpowiednia).

W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy koncentrat. Dusimy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Studzimy.

Brokuła blanszujemy i dzielimy na drobne różyczki. Oliwki kroimy na połówki, a pieczarki w cienkie plastry. Pieczarki i posiekany czosnek wrzucamy na suchą patelnię i lekko obsmażamy. Potem skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i jeszcze chwilę smażymy, aż lekko puszczą sok. Zdejmujemy z patelni.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C (góra - dół). Blaszkę do pizzy o średnicy 30 cm oprószamy mąką i delikatnie rozgniatamy ciasto na całą blaszkę. Smarujemy sosem, układamy ser i pozostałe składniki. Na koniec posypujemy ziołami i delikatnie skrapiamy oliwą. Gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 min. aż spód lekko się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej zdjąć pizzę z blaszki na drewnianą deskę o odczekać 2-3 min, aż "dojdzie".
Smacznego!

1 komentarz: